Yeni yıldızlarla dolu Hubble görüntüsü, yaklaşık 20.000 ışıkyılı uzaklıktaki küresel yıldız kümesini gösteriyor

Jandarma

New member
Yeni bir Hubble Uzay Teleskobu görüntüsü, M55 olarak da bilinen Messier 55’i yaklaşık 20.000 ışıkyılı uzaklıkta gösteriyor.

Gevşek şekilde yoğunlaşmış küresel yıldız kümesi büyük ve parlaktır, ancak yoğun bir çekirdeğe sahip değildir ve yıldızlarının çoğu soluktur.

İlk kez 1752’de Fransız astronom Charles Messier tarafından tespit edildiğinde bile, optimum olmayan koşullarda gözlem yapmak zordur.

M55’i kataloglaması 1778’e kadar sürdü.

WEBB TELESKOPU, 15K IŞIK YILI UZAKTAN SÜPERNOVA’NIN ZİRVESİNDEKİ YILDIZIN MUHTEŞEM GÖRÜNTÜSÜNÜ YAKALADI



Bu görüntü, M55’in yalnızca bir bölümünü göstermektedir, küme bir bütün olarak küresel görünür, çünkü yıldızların yoğun çekimsel çekimi onları bir araya getirir. Hubble’ın Dünya atmosferi üzerindeki net görüşü, bu kümedeki yıldızları ayrı ayrı çözer. Yer tabanlı teleskoplar ayrıca M55’teki tek tek yıldızları da çözebilir, ancak daha az yıldız görünür. (Kredi: NASA, ESA, A. Sarajedini (Florida Atlantic University) ve M. Libralato (STScI, ESA, JWST); Görüntü İşleme: Gladys Kober)


Görüntüde küresel kümenin yalnızca bir kısmı görünse de, kümenin çapı yaklaşık 100 ışıkyılı genişliğindedir.

Küme bir bütün olarak küresel görünür, çünkü yıldızların yoğun yerçekimi onları bir araya çeker.

Görüş, kuzey gözlemcileri için daha kalın bir atmosfer tabakası, su buharı ve ışık kirliliği tarafından engellenirken, teleskopun görüşü bu kümedeki yıldızları tek tek çözer.


Digital Sky Survey tarafından çekilen daha küçük, yere dayalı görüntü (sol altta), Hubble'ın gözlemlediği Messier 55 alanını göstermektedir.


Dijital Gökyüzü Araştırması tarafından çekilen daha küçük, yere dayalı görüntü (sol altta), Hubble’ın gözlemlediği Messier 55 alanını göstermektedir. (Kredi: NASA, ESA, A. Sarajedini (Florida Atlantic University), M. Libralato (STScI, ESA, JWST) ve Digital Sky Survey; Görüntü İşleme: Gladys Kober)


NASA, HAYATTA İLK KEZ AKTİF VENÜS VOLKANINI GÖRDÜ

Yer tabanlı teleskoplar ayrıca M55’teki tek tek yıldızları da çözebilir, ancak daha az yıldız görünür.

M55, 55 değişken yıldızla tahminen 100.000 yıldız içerirken, düşük ışık kirliliğine sahip gökyüzünde ve dürbünle bakıldığında bile küme yuvarlak puslu bir yama olarak görünecektir.


Uzay mekiği Atlantis'teki bir astronot, 19 Mayıs 2009'da Hubble Uzay Teleskobu'nun bu görüntüsünü yakaladı.


Uzay mekiği Atlantis’teki bir astronot, 19 Mayıs 2009’da Hubble Uzay Teleskobu’nun bu görüntüsünü yakaladı. (NASA)


HABERLER SUNULDU

NASA, “Küçük teleskoplar, M55’teki tek tek yıldızları çözmeye başlayabilirken, daha büyük açıklıklı teleskoplar, düşük büyüklükteki yıldızları kolayca seçecektir” dedi.

Yıldız kümesi, Yay takımyıldızının güney kesiminde bulunur.



Julia Musto, Haberler ve Fox Business Digital için bir muhabirdir.