Azmettirme suçu nasıl oluşur ?

Sevcan

Global Mod
Global Mod
Forumlarda bazen “şunu biri yaptı ama ben sadece fikri verdim, suç olur mu?” gibi cümleler görünce insanın aklına ister istemez şu soru geliyor: “Fikirlerin de ceza hukuku var mı?” Cevap biraz şaşırtıcı olabilir: Evet, bazı fikirler sandığımızdan daha ağır sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle de konu “azmettirme” olunca.

---

Azmettirme Nedir? (Hukukun perde arkasındaki görünmez itici güç)

Azmettirme, en basit anlatımla bir kişiyi suç işlemeye karar vermeye ikna etmek, yönlendirmek veya onda suç işleme iradesini oluşturmak demektir. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK 38) düzenlenir ve ilginç olan şu: Azmettiren kişi, suçu bizzat işleyen kişiyle aynı sorumluluğa sahip olur.

Yani sahne şöyle işler:

Bir kişi suçu işler (fail)

Bir kişi de o suçu “fikren başlatır” (azmettiren)

Ama hukuk bu “ben sadece söyledim” savunmasını çoğu zaman kabul etmez.

---

Azmettirme Suçunun Oluşma Şartları

Azmettirme her “tavsiye” ile oluşmaz. Hukuk burada ince bir çizgi çizer. Bir olayın azmettirme sayılabilmesi için bazı net unsurlar gerekir:

Birincisi, ortada işlenmiş belirli bir suç olmalı. Genel bir “bir şey yap” çağrısı değil, somut bir suç planı gerekir. “Şu kişiye zarar ver” gibi net yönlendirme önemlidir.

İkincisi, azmettiren kişinin karşı tarafta suç işleme iradesi oluşturması gerekir. Yani kişi zaten kararsızken, onu suç işlemeye kesin olarak yönlendirmelidir. Sadece moral vermek ya da fikir söylemek yeterli değildir.

Üçüncüsü, azmettirme ile suç arasında doğrudan bağ olmalıdır. Eğer kişi zaten suçu işlemeye kararlıysa ve dış etki olmadan hareket ediyorsa, burada azmettirmeden söz edilmez.

---

Hukukta “Fikir Verdim Ama Ben Yapmadım” Savunması

Forumlarda en çok yanlış anlaşılan nokta burasıdır. Birine “şöyle yaparsan iyi olur” demek her zaman suç değildir. Ancak bu sözler, kişiyi suç işlemeye yönlendiren bir baskı, telkin veya teşvik haline dönüşürse tablo değişir.

Örneğin:

“Bence hakkını al, git konuş” → genelde suç değil

“Şu kişiyi şu şekilde cezalandır, ben olsam yapardım” + ısrar + plan → riskli alan

“Bunu yapmazsan saygı görmezsin” gibi yönlendirmeler → azmettirmeye yaklaşabilir

Burada önemli olan niyet ve etki gücüdür.

---

Gerçek Hayat Senaryoları Üzerinden Anlamak

Hukuk kitaplarında bu konu kuru anlatılır ama günlük hayatta çok daha “insani” örneklerle karşımıza çıkar.

Bir arkadaş grubunda biri öfkelidir, diğeri onu sakinleştirmek yerine sürekli “haklısın, boşverme, gerekeni yap” diyerek daha da kışkırtıyorsa, bu durum bazı koşullarda azmettirmeye yaklaşabilir.

Ya da iş yerinde bir kişinin başka birini yasa dışı bir eyleme yönlendirmesi, plan kurdurması ve teşvik etmesi de bu kapsamda değerlendirilir.

Yargıtay kararlarında özellikle “karar verme iradesinin kim tarafından oluşturulduğu” noktası sıkça incelenir. Yani suçun fikri nereden çıktı sorusu kritik hale gelir.

---

“Ama O Zaten Yapacaktı” Savunması

En tartışmalı noktalardan biri budur. Eğer kişi zaten suçu işlemeye kararlıysa ve azmettirenin etkisi sadece “destekleyici” düzeyde kalıyorsa, azmettirme oluşmaz.

Fakat eğer o kişi tereddütteyken yönlendirme ile karar değiştiriyorsa, işte orada sorumluluk ağırlaşır.

Hukuk burada şunu sorar:

“Bu fikir olmasaydı, suç yine işlenir miydi?”

---

Empati, Strateji ve İnsan Davranışı Açısından Bakış

İnsan davranışları sadece mantıkla değil, duygularla da şekillenir. Bu nedenle suçun oluşumunda da tek tip bir profil yoktur. Bazı kişiler daha duygusal etkiyle karar verirken, bazıları daha analitik ve planlı hareket eder.

Bu yüzden azmettirme olaylarında herkes farklı bir rol alabilir:

Kimisi duygusal baskı kurar

Kimisi stratejik yönlendirme yapar

Kimisi farkında olmadan sınırı aşar

Burada önemli olan cinsiyet temelli genellemeler değil, bireysel davranış biçimleridir. Her insanın karar mekanizması farklıdır ve hukuk da bunu dikkate alır.

---

Azmettirenin Cezası

Azmettiren kişi, işlenen suçun cezasıyla aynı şekilde cezalandırılır. Bu çok önemli bir noktadır. Çünkü hukuk, “fikri yönlendirme”yi pasif bir davranış olarak görmez.

Ancak bazı durumlarda, azmettirme ispatlanamazsa ya da etkisi net değilse farklı değerlendirmeler yapılabilir.

---

Yanılgılar ve Forum Efsaneleri

“Ben sadece söyledim, suç olmaz.”

“Yapan yaptı, ben karışmadım.”

“Sadece motive ettim.”

Bu cümleler kulağa masum gelse de hukuk açısından her zaman koruma sağlamaz. Özellikle planlı, bilinçli ve yönlendirici söylemler söz konusuysa sorumluluk doğabilir.

---

Son Söz Yerine Bir Soru

Bir düşünelim: Bir kişinin kararlarını ne kadar etkileyebiliyoruz? Bir cümlenin, bir önerinin ya da bir ısrarın sınırı nerede bitiyor?

Belki de en kritik nokta şu: İnsanlar sadece yaptıklarıyla değil, başkalarını neye yönlendirdikleriyle de sonuç doğuruyor.