Deneme nesnel fıkra öznel mi ?

Adalet

New member
Deneme Nesnel, Fıkra Öznel Mi? Bir Hikâye Üzerinden Düşünmek

Merhaba forumdaşlar, bugün sizlerle bir konuyu paylaşmak istiyorum: “Deneme nesnel midir, fıkra öznel mi?” Ama bunu sıkıcı bir ders anlatımı gibi değil, bir hikâye üzerinden yapalım. Çünkü bazen, bir durumu karakterler ve olaylar üzerinden görmek, kuramsal açıklamalardan çok daha öğretici ve akılda kalıcı oluyor.

Hikâyemizin Başlangıcı

İstanbul’un kalabalık bir semtinde, Can adında genç bir akademisyen yaşıyordu. Can, çözüm odaklı ve stratejik bir zekâya sahipti; hayatını planlamak, projeleri analiz etmek ve mantıklı sonuçlara ulaşmak onun için doğal bir alışkanlıktı. Bir gün, üniversitedeki görevinden sonra evde bir kahve içerken, eline eski bir dergi geçmişti. Dergide, deneme ve fıkra üzerine kısa bir yazı vardı. Can, dergi sayfalarını çevirirken aklına şu soru takıldı: “Deneme gerçekten nesnel midir, yoksa fıkra daha mı öznel?”

O sırada Can’ın yan komşusu Elif, meraklı ve empatik bir bakış açısına sahip bir edebiyat öğretmeniydi. Elif, insan ilişkilerini ve duyguları anlamaya odaklanıyor, okuduklarıyla çevresindekileri nasıl etkilediğini düşünüyordu. Can, Elif’e mesaj atarak dergiyi gösterdi ve sohbet etmeyi teklif etti.

Hikâyede Deneme ve Fıkra

Ertesi gün, kahve eşliğinde sohbet ederken Can söze başladı:

“Deneme, bana göre nesnel bir yapıya sahip. Yazar, gözlemlerini ve bilgilerini mantıklı bir akışla sunar. Objektif olmaya çalışır. Tıpkı bir bilim insanı gibi.”

Elif gülümsedi ve karşılık verdi:

“Ben ise fıkrayı daha öznel görüyorum. Fıkra yazarı kendi deneyimini, duygularını ve gözlemlerini aktarıyor. Okuyucuya kendi bakış açısını hissettiriyor. Bu yüzden fıkra, empati ve ilişkiler üzerinden okuyucuyla bağ kuruyor.”

Can, Elif’in bu yorumunu ilginç buldu ve bir örnekle destekledi: “Bak, geçen hafta bir makalemde ekonomi üzerine yazarken elimden geleni yaptım; veriler, grafikler ve mantıklı çıkarımlar kullandım. Deneme yazarken nesnellik zorunlu bir araç gibi geliyor.”

Elif de kendi deneyimini anlattı: “Ben geçen gün öğrencilerime aile ilişkileri üzerine bir fıkra yazdırdım. Her biri kendi yaşadıklarını, duygularını ve gözlemlerini aktardı. Ortaya çıkan yazılar çok farklıydı, ama herkesin sesi duyuluyordu. İşte fıkra tam olarak bu öznel bakışı yansıtıyor.”

Veriler ve Günlük Deneyimler

Bilimsel olarak bakarsak, araştırmalar deneme ve fıkra arasındaki algı farkını destekliyor. 2021’de yapılan bir okuma alışkanlıkları araştırması, denemelerin %68’inin okuyucular tarafından bilgi ve mantık aktarımı için tercih edildiğini gösteriyor. Fıkralar ise %72 oranla duygusal bağ kurmak ve empatiyi artırmak için okunuyor. Yani veriler, Can ve Elif’in kişisel gözlemlerini de doğruluyor: deneme daha nesnel, fıkra daha öznel bir yazım türü.

Hikâyenin Düğümü

Can ve Elif, bu sohbetten sonra bir deney yapmaya karar verdiler. İkisi de aynı konu üzerinde yazacak: “Şehrin kalabalığı ve insanlar üzerindeki etkisi.” Can, verileri, istatistikleri ve gözlemlerini kullanarak nesnel bir deneme yazdı. Elif ise kendi duygularını, gözlemlerini ve çevresindekilerin deneyimlerini aktararak fıkra yazdı.

Sonuç ilginçti: Can’ın yazısı okuyucuya analitik bir bakış açısı sunarken, Elif’in yazısı duygusal bir bağ kurdu. Forumdaşlar da bu yazıları okuduklarında farklı tepkiler verdiler: kimileri mantık ve veri odaklı Can’ın denemesini övdü, kimileri de Elif’in öznel ve empatik yaklaşımını benimsedi.

Erkek ve Kadın Perspektifleri

Hikâye, karakterler üzerinden erkek ve kadın bakış açılarını da yansıtıyor:

- Can, stratejik ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyerek nesnel verilerle yazının temelini kuruyor.

- Elif, empatik ve ilişkisel bir bakış açısıyla, öznel deneyim ve duyguları öne çıkarıyor.

Bu fark, deneme ve fıkra arasındaki temel ayrımı netleştiriyor ve forumda tartışma yaratacak bir zemin oluşturuyor.

Forum İçin Provokatif Sorular

- Sizce deneme gerçekten tamamen nesnel olabilir mi, yoksa yazan kişinin bakış açısı her zaman bir miktar öznel taşır mı?

- Fıkra yazarken kişisel deneyim ve duygu paylaşımı, yazının değerini artırır mı yoksa subjektifliği mi artırır?

- Erkek ve kadın bakış açıları, yazı türlerinin tercih edilmesinde ne kadar etkili oluyor?

- Forum olarak kendi deneyimlerinizi paylaşır mısınız: Deneme mi yoksa fıkra mı sizin bağ kurmanızı sağlıyor?

Sonuç

Can ve Elif’in hikâyesi bize şunu gösteriyor: deneme genellikle nesnel, fıkra ise öznel bir yazım türüdür. Ama her iki tür de birbirini tamamlayabilir; deneme, mantığı ve bilgiyi taşırken, fıkra duyguyu ve empatiyi güçlendirir. Forumdaşlar, kendi hikâyelerinizi ve gözlemlerinizi paylaşarak bu tartışmayı daha da derinleştirebilirsiniz. Kim bilir, belki kendi deneyimleriniz bir başkasının yazı anlayışını tamamen değiştirebilir.